CV

 
 

 

CV · Xavier Tragant
arquitectura i Revolta ecològica

Arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1995. Treballo de manera independent així com en col·laboració amb diversos professionals i equips interdisciplinaris per un canvi cap a una ecologia real.

Durant els últims anys d'escola entro amb contacte amb l'obra d'Enric Miralles la qual deixa una forta influència una determinada manera d'entendre l'arquitectura. Durant els primers anys després de l'escola treballo als estudis dels arquitectes Josep Miàs i Alfred Arribas,amb qui col·laboro en projectes internacionals com el "Musée de les Músiques Vives" a Montluçon, França, el "Espai Cultural dels Jacobins" a Le Mans, França i, molt especialment, en la concepció i desenvolupament del pavello "Seat- Pavillon "per al Grup Wolkswagen a la ciutat de Wolfsburg, Alemanya (Medalla d'Or de la Biennal d'Arquitectura de Miami 2003) i en una Casa a Premià de Dalt al Maresme, Barcelona (1r Premi a la Triennal del Maresme del 2004).

A nivell independent durant els últims anys, focalitzo el meu treball cap als aspectes més ecològics de l'arquitectura. D'aquest tipus d'aproximació neix projecte.aiRe com una xarxa oberta de professionals impulsats per la idea d'avançar cap a una altra manera més sostenible de fer les coses. Les nostres obres i projectes són una proposta per a la millora de la sostenibilitat des d'aspectes tant diversos com el cicle de vida i salubritat dels materials, l'eficiència energètica dels edificis, la construcció modular en formigó així com la construcció passiva en fusta.

Des del 2000, diversos organismes públics contracten projecte.aiRe per a la redacció i direcció de projectes i obres com: El "Centre d'Atenció Primària de Peralada" per al Servei Català de Salut, el "Centre d'Educació Infantil i Primària Nadal" a Sant Feliu de Llobregat, el "Poliesportiu del Barri Nadal", el "Parc de Bombers de Sort" al Pallars Sobirà, el "Centre d'Educació Infantil i Primària Catalunya" a Sant Cugat del Vallès per Gestió d'Infraestructures SA, El " Edifici Multifuncional de Cultura "i el nou" Poliesportiu de Sant Esteve Sesrovires "per l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires.

Cal destacar també alguns encàrrecs privats com la "Nova seu de Constructora d'Aro a Manresa", o el" Centre d'Educació Infantil i Primària Comenius "a Sant Gregori, Girona.

He guanyant diversos concursos d'arquitectura com el concurs per a l'edifici "Jove Fòrum Sesrovires" a Sant Esteve Sesrovires, la nova "Biblioteca de Sant Fruitós de Bages" (premi Lacetània d'Arquitectura, 2003, atorgat per Òmnium Cultural), el Poliesportiu Nadal "de Sant Feliu de Llobregat i el nou" Pavelló Municipal "de Sant Esteve Sesrovires.

Paral·lelament a  aquest treball, des del 2003 desenvolupo, conjuntament amb Josep Tragant (enginyer) i Miguel Morte (arquitecte), un nou concepte de construcció més eficient i ecològic basat en un sistema modular que anomenem eMii (edificació modular industrialitzada integral). Aquest sistema pren com a model els processos de producció de la indústria del automòbil aplicant-la a la construcció d'edificis. El sistema eMii acabarà cristal·litzant en l'empresa Compacthabit dedicada a la producció de mòduls integrals la qual obtindrà reconeixement i permisos com ara:

Premi a la Innovació, CONSTRUMAT 2007
Premi a la Incorporació de noves tecnologies en els Habitatges, INCASOL 2008
Selecció a la "Galeria de la Innovació" a la fira Internacional de Eficiència Energètica, GENERA 2010
Premi a la Innovació en la construcció pel Col · legi d'Aparelladors, Arquitectes tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona CAATEEB 2010

En els últims anys l'estudi projecte.aiRe a projectat i dirigit la construcció de diversos edificis residencials aconseguint, d'una banda, la màxima certificació energètica possible a Espanya (nivell A) així com una reducció dels terminis de construcció aproximadament de 1/3 dels terminis habituals utilitzant tecnologies convencionals.

Alguns exemples són:

En quant a construcció modular i prefabricada destaquem les següents obres acabades, totes elles encarregades a partir de concursos guanyats:

"30 Habitatges Modulars de protecció oficial per a joves a Banyoles" 2010, Encàrrec de INCASOL (Institut Català del Sòl).

"70 Habitatges Modulars per a la Residència d'estudiants del Campus Montilivi de la Universitària de Girona" 2011. Encàrrec de la Universitat de Girona.

"67 Habitatges Modulars per a estudiants de la Universitària de Manresa UPC, Barcelona" 2011. Encàrrec de l'Ajuntament de Manresa, Barcelona.

"Centre d'educació infantil i primària Catalunya a Sant Cugat del Vallès, Barcelona" 2011. Encàrrec de GISA (Gestió d'Infraestructures SA) (Construcció en fusta contralaminada)